Pictatul pe numere, ce înseamnă și cum se realizează?

„Pictura pe numere poate să nu pară a fi extraordinară. Și, totuși, Leonardo însuși folosea o strategie asemănătoare a acestei tehnici, punându-și asistenții să picteze zone de lucru pe care le avea deja schițate și numărate.” — Bülent Atalay, în cartea sa Math and the Mona Lisa: The Art and Science of Leonardo da Vinci

Ce este pictura pe numere?

În America postbelică, pictura pe numere a fost intens promovată ca o formă educativă a petrecerii timpului liber. Practic, aceasta reprezintă idealul egalității: toți putem face orice, fie că suntem începători sau avem un talent înnăscut, chiar și să pictăm. 

Pictura pe numere începe de la un desen împărțit în diverse forme, fiecare marcată cu un număr ce corespunde unei culori. Ele trebuie pictate pentru ca, la final, schița să devină un adevărat tablou. De obicei, kit-ul conține pictura în varianta contur, o pensulă și culorile necesare pentru a realiza tabloul și, practic, cam de atât ai nevoie pentru a te simți un adevărat pictor. 

Cât de greu este pictatul pe numere?

Tocmai de aceea, pictura pe numere este împărțită pe mai multe nivele de dificultate, depinzând de mărimea formelor. Desigur, cu cât formele sunt mai mici, cu atât pictura devine mai migăloasă și necesită mai multă atenție. Prin exercițiu, vei descoperi că unele kituri îmbină două numere în aceeași formă, ceea ce înseamnă că acele două culori vor fi amestecate. Asta se face cu atenție și ai grijă să le mixezi pe un suport adiacent și să cureți foarte bine pensula înainte să o introduci în culori. Dacă totuși, una dintre culori este „contaminată”, folosește o pensulă curată sau un colț de material pentru a îndepărta pigmentul de culoare.

Care sunt beneficiile picturii pe numere?

Tocmai pentru că, acest tip de pictură nu necesită foarte multă concentrare sau analiză a fiecărei mișcari, este și o activitate foarte relaxantă. Faptul că fiecare culoare este numerotată, îți dă posibilitatea de a te calma, în timp ce alegi culorile fiecărei forme, și de-ați elibera gândurile pe hârtie. 

În același timp, pe lângă atributele relaxante, pictura pe numere este un bun exercițiu și pentru controlul asupra pensulei și descoperirea jocului dintre umbre și penumbre. Acest hobby îți oferă, într-un mod distractiv, încrederea în schițare și conturare a propriilor tablouri.

Pictura pe numere nu necesită o creativitate dezvoltată, ci, din contră, ea funcționează tocmai în această direcție. Este extrem de benefică atât ca un hobby creativ, cât și ca exercițiu de auto-terapie.


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!