Neuroștiința ne spune că suntem cu toții creativi!

În secolul nostru, știința contemporană este văzută ca un domeniu ce a dezvoltat o relație interdependentă cu capitalismul global. Descoperirile lor sunt minunile accesibile nouă în fiecare zi. Această senzație vagă, a acului progresului care nu încetează să urce în fiecare moment în care noi suntem ocupați cu altceva, lasă nefiltrate de individul obișnuit și actualități care nu-l interesează în mod deosebit. Una dintre aceste actualități este prezența tot mai accentuată a neuroștiinței în domenii care ies până și din sfera științelor exacte, aducând noi nuanțe în gândirea critică generală și chair în cultură.

Unul dintre firele de ață care s-au desprins de acest nucleu aduce în prim plan creierul față în față cu sistemul social. Care sunt caracteristicile spirituale ale organului definitoriu pentru condiția umană ? Una dintre ele este identificată de Catherine Malabou ca fiind plasticitatea, adică posiblitatea de a fi puternic modelat de stimuli (educație, cultură, context social), dar păstrându-și o anume siguranță de rezistență, de care modelarea nu poate trece.

Se descoperă și o asemănare uluitoare între rețeaua de centrii nervoși și raporturile de putere din sistemul capitalist. Este ca și cum mintea fiecăruia dintre noi își găsește în linii mari un strămoș imens la nivel global, un creier comun pentru toți. Așa cum capitalismul absoarbe modelele care îl contrazic, și astfel progresând, creierul nostru își reorganizează rețeaua cu fiecare lucru nou la care se adaptează. În cuvintele parafrazate ale aceleiași Malabou, avem de a face cu o ,,naturalizare” a sistemului, adică o avansare a sistemului exterior înspre organic.

În acest amalgam de sisteme și intelect, domenii pe care le știm stăpânite de rațiune, unde își găsește locul spiritul? Nu și-ar găsi locul doar dacă am continua să credem, după tradiția veche, că psihicul și sufletul sunt separate.  Ceea ce ne argumentează discursul filozofic al neurobiologiei este că a venit timpul să ștergem definitv linia dintre cele două concepte. Ni se aduce la cunoștință că suntem celulele unui organism în cel mai nonmetaforic mod. Iar coeziunea dintre micro și macro este realizată de spiritul care nu și-a uitat niciodată legătură cu universul, rețeaua din care face parte.

Așadar, ar trebui să ne gândim de două ori la problemele pe care le împingem în culisele rutinei zilnice. Un spirit afectat duce la un organism de ansamblu care nu funcționează. Aici își găsește aplicabilitatea ideală anecdota ,,Schimbarea începe cu tine”, pentru că începe, în cel mai practic mod posibil, cu tine.

De ce contează toate acestea? Pornim la Dare to Paint o mișcare politico-spirituală ? Facem The Newer New Age ? Dacă ar fi să o facem, ar presupune mai întâi efort la nivel individual. Legătura dintre spiritul individului și cel al macro-individului ne permite să închidem o prejudecată bătrână. Ca celule esențiale ale aceluiași organism, nu avem cum să ne regăsim decât egali, ca substanță, ca potențial. Suntem diferiți și egali și în creativitate, iar creativitatea este sângele acestui organism, ea este hrana spiritului uman, iar posibilitatea ca unii dintre noi să fie lipsiți de creativitate este aberantă.

Creativitatea este forța vitală, identificată astfel și de grecii antici (eros), iar prezența ei transpare în diferitele stadii ale devenirii noastre, nepresupunând doar creație artistică. Crearea unui context favorabil, controlul asupra locului de muncă și manipularea lui în folosul nostru, nu invers, design-ul natural al unei familii – toate acestea sunt stadii ale devenirii, așa cum celebrul psihanalist, Carl Gustav Jung, le-a intuit și creionat de mult. Fiecare dintre ele este însoțită de o formă nouă de creativitate, prin care ne dezvoltăm ca ființe umane.

Totul pornește de la noi, individual, iar abolirea auto-sabotării presupune canalizarea eficientă a creativității. Nu contează cum o faci, dacă, atunci când o prinzi, depui efortul necesar să menții vie.

Așa cum spune și Maya Angelou, creativitatea nu poate fi consumată, cu cât folosești mai multă, cu atât vei avea mai multă.  


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!