Despre budiști, cadouri și de ce oferim

Generozitatea presupune oferirea dezinteresată de resurse unor persoane care au nevoie de ele. Atunci când facem cadouri unor persoane dragi, nu putem spune că suntem generoși, întrucât nu din prea plin de resurse sau conștientizarea unei nevoi imediate a celuilalt ne decidem să oferim ceva. În aceste cazuri este vorba de dragoste. Generozitatea presupune încredere în sine și decizie rațională, pe când dorința de a-l vedea pe celălalt bucuros se bazează pe o slăbiciune, pe vulnerabilitate și emoție.

În efortul de a oferi un dar mecanismului divin din care fac parte, călugării budhiști construiesc desene mandalice din nisip colorat. Mandala este un concept antic de simbol pentru universul ciclic și stadiile sale prin care ființele trebuie să treacă în drumul către devenire. În construcția unui astfel de cadou este depus foarte mult timp, iar răbdarea și coodonarea sunt necesități absolute. Într-un mod desăvârșit, dăruitorii construiesc un cadou în care sunt inoculate valorile pe care ei și le doresc înapoi.

Psihologia dăruirii constă în nevoia de a crea o conexiune. Din exemplul de mai sus, observăm că și în relația cu abstractul sau imaterialul se întrevede aceeși dorință de comunicare și schimb egal de emoție. La baza oricărei acțiuni pline de dragoste se așteaptă reciprocitate, chiar dacă ne place de cele mai multe ori să ne mințim că este vorba de o generozitate obiectivă.

Kit-urile de picturi pe numere au fost inventate pentru a oferi fiecărei persoane oportunitatea de a deveni artist plastic, fără a fi studiat școala de arte, sau fără a fi practicat îndelung meșteșugul pensulei. Odată ce au finalizat mai multe picturi, și și-au dat seama că pot, picturile lor pot căpăta o valoarea mai mare decât cea individuală.

În efortul de a realiza ceva cu propriile mâini, este vizat același tip de conexiune pe care călugării bhudiști o creează prin mandală. Chiar dacă lucrarea nu este construită de la 0, efortul depus în a-i da viață presupune implicare, dorindu-se reciprocitate, pentru a dezvolta relația, a o consolida prin încrederea că ambele persoane sunt implicate.

Prin urmare, nu fii un artist generos, care își oferă în stânga și dreapta tablourile pentru că sunt prea multe. Fii un artist vulnerabil și onest, pictează în culorile originale mai ales dacă știi ce compoziții vor naște o mai mare apreciere în persoana dragă. Oferă-i un tablou cu care să-și completeze decorațiunile locuinței, sau unul cu o priveliște care vă amintește amândurora de o aceeași aventură pe cinste. Dăruiește conștient fiind că vrei să primești și cadoul tău își va spori calitatea!


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!