Cum să te relaxezi prin creativitate?

Să dezvolți un hobby creativ este o activitate destul de personală și depinde foarte mult de cât de mult te gândești la acțiunea în sine.

„Avem tendința să ne criticăm dur, lucru ce, cred eu, s-a dezvoltat în timpurile moderne, când am făcut din artiști niște celebrități.”, spune terapeutul prin artă, Dr. Girija Kaimal.

Odată cu creșterea popularității platformelor de social media, a devenit și mai ușor să îți împărtășești pasiunile cu ceilalți și, uite așa, să te simți inferior sau rușinat de munca ta, având în vedere că te poți compara cu realizările celorlalți — mulți dintre ei putând fi chiar profesionști.

Secretul este să nu ai așteptări

Se pare că, de fapt, lipsa așteptărilor și prejudecăților este cheia. Lăsându-ți mintea să se relaxeze sau, mai bine zis, dându-ți voie să te joci, poți să simți cu adevărat beneficiile hobby-urilor, precum dezvoltarea creativității și echilibrul mental.

Într-un studiu realizat în 2016, Dr. Kaimal și echipa sa au rugat participanții să deseneze liber. Ceea ce au descoperit este că, pentru cei care nu erau foarte încrezători în aptitudinile personale, starea lor s-a îmbunătățit foarte rapid, chiar dacă desenele lor erau stângace. „Acea percepție că nu au idei bune sau nu sunt îndeajuns de creativi s-a schimbat după 20 de minute de mâzgălit și colorat și făcut niște desene fără să aibă așteptări sau prejudecăți”, spune ea.

Totul începe dintr-o joacă…

Joaca te poate duce chiar și la dezvoltarea personală și a carieri, precum spun și Michele și Robert Root-Bernstein, ce realizează diverse studii de psihologie la University of Michigan. Michele își aduce aminte că a început să scrie haiku (poezie alcătuită din trei versuri, primul și ultimul din cinci silabe, iar al doilea din șapte) acum aproape 20 de ani. Jucându-se cu copiii, a început să dezvolte astfel de aptitudini și să îi fie publicate poemele în diverse reviste literare, tocmai pentru că a ascultat sfatul unui prieten să nu ia în serios această activitate. „M-am relaxat și mi-am zis că e doar un joc, o fac pentru mine și din plăcere”, își aduce Michele aminte.

În final, îți lăsăm un citat care pe noi ne-a convins: 

„Nu încetezi să faci sport pentru că nu ești olimpic. Nu încetezi să scrii sau să vorbești pentru că nu ești un poet sau scriitor de succes.”


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!