Cum să aranjezi arta în locuința ta

Atunci când nu poți lăsa o zi să treacă fără să pictezi, tablourile tale vor ajunge la un moment dat să depășească spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru expunerea lor. Pentru astfel de cazuri, dar și pentru cei care își doresc metode cât mai eficiente și estetice de a-și decora casa, am elaborat un scurt ghid cu sfaturi și sugestii de aranjament decorative.

Cum să afli centrul tabloului?

Un singur tablou sau primul tablou dintr-un aranjament mai numeros trebuie așezat astfel încât privirea (nivelul ochilor) să cadă perpendicular pe centrul picturii. Pentru a afla exact unde este centrul, măsoară înălțimea tabloului și împarte-o la 2. La suma rezultată adaugă 1.45 metri pentru a obține distanța exactă de la podea la care se situează nivelul privirii. Vom numi asta înălțimea inițială.

Folosește-te de instrucțiuni și poziția tabloului central pentru a adăuga în relație cu el celelalte tablouri de pe același perete. Nu le aranja egalând ramele de jos sau de sus, adu la același nivel centrele picturilor.  

                            

Agățat cu sfoară

Dacă tabloul tău este dotat cu sfoară sau ceva asemănător, prinsă de o parte și de alta pe lățimea dorsală a tabloului, trage de mijlocul sforii în sus ca și cum ar fi agățat, din această poziție măsoară distanța rămasă de la mijlocul sforii până la rama de sus a tabloului. Scade numărul obținut din înălțimea inițială și vei ști exact la ce distanță de podea poți fixa cuiul. Procesul este același și în cazul unei agățători zimțate. Aceasta este înălțimea finală.

     

Compoziția orizontală

În ceea ce privește cadrul orizontal al ansamblului decorativ, vezi cu ce va relaționa tabloul din punct de vedere geometric, o canapea, fereastre etc. Măsoară distanța dintre cele două ferestre sau lățimea canapelei și împarte la doi pentru a obține centrul, marchează-l cu un creion. După aceea, perpendicular pe acest centru, măsoară de la podea înălțimea finală, la care a rezultat că trebuie plasat cuiul.

Pentru a exclude posiblitatea de a strica armonia decorativă a peretelui de deasupra canapelei sau a altui obiect de mobilă, spațiul ocupat de artă ar trebui să fie două treimi din lățimea obiectului, nu mai mult, și cu spații egale între piese. O bună soluție este prelungirea acestui spațiu în înălțime.

                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

Scurtături și soluții

Pentru a te scuti pe tine și pe pereții tăi de travaliul și daunele agățatului și reagățatului de tablouri până atingi compoziția care să funcționeze, folosește hârtie artizanală pentru a mima dimensiunile tablourilor pe care vrei să le agăți și plasează-le pe perete cu bandă adezivă. 

                                                                                                                       

Nu te rezuma doar la rame sau fotografii, completează-ți decorațiunile și cu alte obiecte artistice, precum pălării sau obiecte cu motive. Așază cea mai proeminentă piesă în mijloc și construiește compoziția în relație cu ea.

                                                                                                                                             

Dacă nu vrei să le pui pe perete, piesele de artă fără ramă pot funcționa estetic așezate pe un șemineu sau mobilă și doar rezemate de perete. Se pot integra bine printre cărți și obiecte pe raftul superior al unei biblioteci scunde.

                                                                                                                                     

 

Compoziție și geometrie

În cazul mai multor piese cu forme inegale și încărcătură cromatică diferită, cele mai grele ar trebui agățate în stânga jos, pentru că ochiul de acolo începe analiza. Dacă tablourile au aceleași dimensiuni, plasați-l pe cel mai încărcat în centru. Pentru o formulă simetrică, alegeți un număr impar de tablouri, oglinda se creează în funcție de centru. În cazul unui număr par și cu aceleași dimensiuni, o poziționare perfect simetrică și cu rame de aceeași culoare creează un punct de interes foarte puternic.

                                                                                                                                           

În dormitor se recomandă agățarea fotografiilor de familie. Dacă aranjați artă în schimb, se recomandă păstrarea unui motiv cromatic, doar alb – negru, sau toate colorate într-o paletă mai restrictivă și comună.

                                                                                                                                             

Combină aranjamentul decorațiunilor cu stilul tău sau al camerei. Simetria este formală și merge în camere serioase, poate spații de lucru. Asimetria este pentru artisticitate și efect, în camere mai vii. Imaginea în sine și rama ar trebui, de asemenea, să corespundă cu stilul camerei. Stilul rustic merge cu motive vintage sau botanice. Arta abstractă și de mari dimensiuni se potrivește în camere mobilate modern sau minimalist.

                                                                                                                               

Folosește spațiul în interesul pieselor – un spațiu larg nu ar trebui să conțină piese mici, iar un colț lângă o fereastră ar trebui ferit de un tablou mare.

                                                                                                   

Culoare și energie

Să nu uităm și de funcționalitate directă a decorațiunilor. Culorile ne influențează starea de spirit și ne pot fi aliați sau dușmani. Culorile calde sunt adesea prezente în locurile pe care le numim acasă. Culorile reci pot și ele funcționa, dar într-un cadru deja plin de căldură, pentru a crea contrast și echilibru. Stilul aristocrat cu pereți reci și picturi serioase poate fi auster și greu de suportat pentru perioade lungi de timp. Sau și ele ar funcționa în cazul în care locuitorii casei sunt senini și plini de energie pozitivă. Verdele și albul se echilibrează perfect, inspirând prospețime și curățenie. Nu uita și de aspectul emoțional al culorilor și motivelor, pentru că decorarea locuinței face parte din procesul de transformare a ei într-o casă. Spor la decorat!

                                                                                         


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!