Cum îți influențează culorile buna dispoziție?

Deși la nivel general nu se cunosc foarte multe despre psihologia culorilor, aceasta a devenit o temă destul de întâlnită în marketing, artă, design și multe alte domenii. Totuși, deși studiul culorilor este extrem de popular în ultimii ani, experții încă studiază efectele lor, depinzând de situația în care acestea sunt prezentate, de trecutul individului și de influențele sociale și culturale și doar câteva simbolistici fundamentale au fost teoretizate.

Tocmai de aceea, astăzi vrem să vă povestim despre efectele psihologice ale câtorva dintre culori și cum ne influențează ele buna dispoziție.

Ce înseamnă Cromoterapia?

Cromoterapia se mai numește și terapie prin lumină. Ea se realizează prin diverse tratamente, precum folosirea apei din sticle colorate ţinute în lumina solară până la trei ore, folosirea hainelor colorate din fibre naturale, folosirea lămpilor cu filtre de culoare, alegerea alimentelor în funcţie de culoare, folosirea pietrelor preţioase colorate, dar şi stimularea punctelor energetice ale organismului cu ajutorul luminii colorate.

Efectele psihologice ale culorilor 

Așa cum spuneam mai sus, reacțiile creierului nostru sunt declanșate luând în considerare atât cultura și tradițiile comunității în care am crescut, cât și experiențele personale. 

Spre exemplu, albul este o culoare folosită în Vest pentru a reprezenta puritate și inocență, pe când în Est exista culturi pentru care această culoare este un simbol al doliului.

Culorile calde, precum roșu, portocaliu sau galben, trezesc emoții de la confort la furie și ostilitate, depinzând de situațiile în care sunt folosite. Roșu este culoarea ce îți stimulează mintea și corpul, sporiind circulația. Tocmai de aceea este considerată culoarea războiului, puterii și a pasiunii: a iubirii sau a furiei. Portocaliu este culoarea bucuriei, a entuziasmului și a creativității, pe când galbenul simbolizează energia, fericirea, atrage atenția și este o culoarea onoarei.

Pe cealaltă parte a spectrului cromatic se află culorile reci: albastru, verde, violet. Aceste culori sunt adesea descrise ca reprezentante ale calmului, dar și ale sentimentelor de tristețe și indiferență. Albastru se definește a fi culoarea încrederii, a loialității și a inteligenței, violetul culoarea înțelepciunii, a roialității și a ambiției, iar verdele reprezintă viața, armonia și bogăția.

Desigur că, multe dintre teoriile unor specialiști pot fi contrazise (depinzând de cultură și experiența de viață a fiecăruia), dar sunt câteva care sunt cunoscute la nivel fundamental și pe care se bazează multe dintre obiectele pe care le vedem în viața de zi cu zi. Tocmai de aceea, cunoscându-le simbolistica, ne putem controla bunăstarea prin a ne înconjura de cele care ne influențează în mod pozitiv. 


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!